Baconlindad Fläskfilé med Philadelphiaost och Pesto: Recept och Tips
En riktig husvagnsfavorit: Baconlindad fläskfilé med Philadelphiaost och Pesto
Ända sedan jag bodde i min husvagn har jag haft en förkärlek för en särskild maträtt som jag ofta bjudit på. Det handlar om baconlindad fläskfilé fylld med Philadelphiaost och pesto – en riktig delikatess som aldrig går ur tiden. Nu tänkte jag dela med mig av detta ljuvliga recept samt ge några tips på hur du kan få till den perfekta måltiden.
Varför fläskfilé?
Fläskfilé är en fantastiskt mångsidig ingrediens som kan tillagas på många olika sätt: stekt på spisen, i ugnen eller i en airfryer. Men, för mig, finns det inget som slår att grilla den. Däremot kan du få helt olika resultat beroende på om du väljer att grilla direkt eller BBQ-stil, vilket jag förklarar mer ingående längre ner i texten.
Vad är skillnaden mellan fläskfilé och fläskytterfilé?
Innan vi går vidare till själva receptet, låt oss snabbt klargöra skillnaden mellan fläskfilé och fläskytterfilé. Fläskfilé är den möraste delen av köttet eftersom den kommer från en muskel som arbetar väldigt lite. Fläskytterfilén, å andra sidan, är en större och något torrare köttbit som ofta behöver möras för att bli lika njutbar.
Har fått frågor om den Baconlindade fläskfilén med Philadelphia ost och pesto som jag många gånger lagade då jag bodde i min husvagn.
Här kommer Recept och lite information om denna fantastiska rätt.
Har en liten förkärlek till Fläskfilén, så användbar och man kan variera så mycket.
Tillagar den både på spisen, ugnen och airfryer men favoriten är ju på Grillen, såklart 🙂
När ni “Grillar” fläskfile så tänk på att resultatet blir totalt annorlunda om ni istället tillagar den
på BBQ vis, se längre ned i detta inlägg, skillnaden på Grill och BBQ.
Längre ned hittar ni även annan nyttig information om Fläskfilé och skillnaden på den och den sk Fläskytterfile.
( Receptet på kvällens Baconlindade fläskfilé hittar du längst ned i detta inlägg. )
Fläskfilé
Laga gott med fläskfilé passar till helg, nyår, fest och som vardagsmat. Goda recept med fläskfilé
Fläskfilé är en prisvärd delikatess som ofta väljs när det ska lagas festlig mat och ställas till med fest. Fläskfilén är den enda muskel som sitter på insidan av djurets skelett. Det här är en mycket fintrådig detalj som arbetar väldigt lite vilket gör det till den möraste delen.
Vad är skillnaden på fläskfilé och fläskytterfilé?
En del undrar också vad fläskytterfilé är för något.
Det här har kommit att bli en populär detalj tack vare att den är större, har ett bredare format och är helt fri från fett och ben.
På sommaren när det ska grillas är den utmärkt att pensla med något gott och sedan lägga över de varma kolen. Ja, fläskytterfilén är större och torrare och inte lika mör i sig själv, därför säljs den ofta mörad vilket innebär att man sprutat i socker- och saltlösning – precis som med kycklingfilé.
Fläskytterfilé är ingen Fläskfilé utan det är kotlettraden utan ben,
kallas även ibland Fläskhare
Fläskfilé temperatur
Alla vill ha till sitt kött olika tillagat.
En del vill ha sin köttbit mediumstekt med rosa kärna medan andra vill ha den helt genomstekt. Med hjälp av en stektermometer är det här inga problem.
Tidigare sa man att fläskkött måste upp över 70° för att vara tillagat, dock har Huffington Post gått ut med en rekommendation där det räcker med 63°.
Många tillagar idag till denna temperatur – även jag. Välj svenskt kött så behöver du inte oroa dig för sjukdomar.
Vilken temperatur ska man ha på fläskkött?
Vid en högre temperatur i ugn, stekpanna eller på grill, ökar trycket på köttet. Detta har en negativ effekt vilket leder till att vätskan trycks ut ur köttbiten och resulterar i att den blir torr.
Vid tillagning under lång tid och på låg temperatur smälter däremot bindväv och kollagen.
Vätskan behålls också i köttet vilket gör att man slipper tugga på fnöske.
En lägre temperatur ger alltså ett mörare kött och i ugnen kan du gott ha en temperatur under 150°C.
Använd med fördel en kött-termometer som du sticker in i köttet om du är osäker.
När jag grillar så gör jag det enligt BBQ metoden , alltså indirekt grillning.
Det är skillnad mellan barbecue och grilla !
Även om jag bor permanent i min husvagn å lagar all mat på gasolspisen eller i gasolugnen, så är SOMMAR för mig BBQ…. Ordet ”barbecue” tror man kommer från det mexikanska ordet ”barbacoa”, och mexikanarna tros ha fått det ifrån det karibiska ”barabicu”.
Det finns många olika uppfattningar om urpsrung, men oavsett detta så handlar dagens barbecue om att man tillreder maten på indirekt värme, under lock, på låg temperatur och under lång tid.
Det traditionella barbeque-köket skiljer sig avsevärt från det vi till vardags kallar barbeque när vi i vår sommarträdgård över extremt stark värme hårdgrillar våra grillspett.
I Sverige låter vi gärna ordet barbecue vara synonymt med att grilla över direkt värme och även om vi blir bättre och mer medvetna om vari skillnaderna ligger så är de fortfarande stora när det kommer till hur vi utövar vår utomhusliga tillagningskonst när solens vårstrålar värmer vårt sinne och väcker eldgudarna i oss.
Men även bland restauranger och kockar förekommer det en flitig sammanblandning av begreppen Grill och Barbecue.
När man skriver BBQ på menyn så innebär det oftast och i bästa fall att man grillar en biff på direktvärme på en kolgrill.
I värsta fall att man steker den på ett stekbord. Så för att reda ut begreppen; att …
GRILLA, innebär att man lägger sin råvara på ett grillgaller och över direktvärme och under relativt kort tid (det varierar såklart) tillagar det man har på gallret.
BBQ ”barbecue” innebär att man lägger sin råvara på grillgallret vid sidan av glödbädden (indirekt värme) och tillagar maten under lock på låg temperatur och under lång tid.
Det är häri hela hemligheten ligger, att tillreda köttet (eller såklart fisk alternativ fågel) någonstans mellan 90 och 120 grader Celsius under många timmar.
Under den tid det tar att få maten klar, så UMGÅS man med sina gäster, äter lite ”plockmat” dricker gott och njuter.
Ibland använder man rök ved för att maten skall få en viss rök arom och den finns i många olika träslag.
Vanligast i svenska butiker är dock Hickory, som en en tydlig och ganska skarp röksmak vilket är utmärkt till fläskkött, och Mesquite, som ger en fyllig röksmak som också passar till det mesta i kött väg eller till t ex fisk.
Men den som anstränger sig lite kan beställa en rad andra träsorter som t ex äpple, pecan och al via internetbutiker eller välsorterade grill och BBQ-specialister.
Baconlindad fläskfilé med Philadelphia ost och pesto – 4-6 portioner
600g fläskfilé
200g eller 2 pkt bacon
150g Philadelphia ost
2 vitlöksklyftor
5 msk pesto
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda Philadelphia ost, pesto och pressad vitlök.
Skär ett snitt i fläskfilén och fyll med blandningen.
Linda in fläskfilén i bacon och se till att baconen täcker snittet.
Stek i ugnen i ca en 1h eller tills fläskfilén är 75 grader.
Låt vila i 15 minuter under aluminiumfolie innan servering.
Smaklig måltid.
// Jonas
Lämna gärna en kommentar