Billiga Middagar: Veckans Matsedel För En Familj På Budget

Letar du efter sätt att sträcka på matbudgeten utan att kompromissa med smak och näring? Du är inte ensam. I takt med att livskostnaderna fortsätter att stiga kan det vara en utmaning att hålla matutgifterna i schack, speciellt för en växande familj. Men oroa dig inte, hjälpen är här!

I detta blogginlägg delar jag med mig av en veckomatsedel som inte bara är plånboksvänlig, utan också fullspäckad med smakrika och näringsrika måltider som hela familjen kommer att älska. Från hjärtliga grytor till snabba och enkla pastarätter, vi har täckt alla baser för att göra din middagsplanering enkel och ekonomisk.

Vi vet alla att en krona sparad är en krona tjänad, så låt oss dyka in i en vecka av läckra, kostnadseffektiva middagslösningar som kommer att få din familj att be om mer – utan att tömma plånboken. Följ med för att upptäcka hur du kan äta gott varje kväll utan att spräcka budgeten!


Måndag: Pasta med Köttfärssås

Det eviga favoriten!

  • Ingredienser: Pasta, köttfärs, krossade tomater, lök, vitlök, kryddor.
  • Snabbtips: Köp köttfärs när det är extrapris och frys in. Pasta är billig och går att variera i det oändliga!

Ingredienser:

  • Pasta
  • Köttfärs
  • Krossade tomater
  • Lök
  • Vitlök
  • Basilika
  • Salt och peppar

Tillagning: Fräs lök och vitlök i en panna. Tillsätt köttfärs och stek tills den är genomstekt. Häll i krossade tomater och krydda med basilika, salt och peppar. Låt sjuda medan pastan kokas enligt anvisningarna på paketet. Servera pastan med köttfärssåsen.

Tisdag: Lax i Ugn med Potatis

Lyxigt men ändå budget!

  • Ingredienser: Laxfilé, potatis, dill, citron, salt, peppar.
  • Snabbtips: Lax i frysen? Perfekt! Köp när det är kampanj och använd till en lyxig middag mitt i veckan.

Ingredienser:

  • Laxfiléer
  • Potatis
  • Olivolja
  • Dill
  • Citron
  • Salt och peppar

Tillagning: Skiva potatis och lägg i en ugnsform. Lägg laxfiléerna ovanpå. Ringla över olivolja och pressa över lite citronsaft. Strö över hackad dill, salt och peppar. Baka i ugnen på 200 grader tills laxen är genomstekt och potatisen är mjuk.

Onsdag: Kycklingcurry med Ris

En smakrik mittiveckan-räddare!

  • Ingredienser: Kyckling, currypasta, kokosmjölk, ris, blandade grönsaker.
  • Snabbtips: Kyckling är ofta prisvärt, särskilt lårfilé som är både saftig och billig.

Ingredienser:

  • Kycklingbröst
  • Currypasta eller currypulver
  • Kokosmjölk
  • Ris
  • Grönsaksblandning (fryst eller färsk)
  • Salt

Tillagning: Koka riset enligt anvisningarna. Stek kycklingbröst tärnat i lite olja tills det får färg. Tillsätt curry och rör om. Häll i kokosmjölken och lägg i grönsakerna. Låt sjuda tills allt är genomvarmt. Servera med riset.

Torsdag: Spaghetti Carbonara

Ingredienser:

  • Spaghetti
  • Bacon eller pancetta
  • Ägg
  • Parmesanost
  • Svartpeppar

Tillagning: Koka pastan. Stek bacon tills det blir krispigt. Vispa ihop ägg, riven parmesan och svartpeppar. När pastan är klar, häll av vattnet och rör ner äggblandningen och bacon i den varma pastan. Blandningen kommer att tjockna från pastans värme utan att ägget koagulerar.

Fredag: Potatis- och Purjolåda

Ingredienser:

  • Potatis
  • Purjolök
  • Mjölk
  • Mjöl
  • Smör
  • Ost
  • Salt och peppar

Tillagning: Skala och skiva potatis. Skär purjolöken i ringar och fräs mjukt i smör. Lägg lager av potatis och purrölök i en ugnsform. Gör en enkel vit sås av smör, mjöl och mjölk. Häll såsen över potatisen. Strö över riven ost och grädda i ugnen tills potatisen är mjuk och ytan är gyllenbrun.

Lördag: Risotto med Grönsaker

Ingredienser:

  • Arborioris
  • Grönsaksbuljong
  • Blandade grönsaker (t.ex. zucchini, morötter, paprika)
  • Lök
  • Vitlök
  • Parmesanost
  • Vitvin (valfritt)

Tillagning: Fräs hackad lök och vitlök i olja. Tillsätt riset och rör om tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det absorbera. Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd. Blanda i grönsakerna mot slutet och avsluta med riven parmesan.

Söndag: Fiskgratäng med Räkor och Dill

Ingredienser:

  • Vit fiskfilé, t.ex. torsk
  • Räkor
  • Grädde
  • Dill
  • Ströbröd
  • Citron
  • Salt och peppar

Tillagning: Lägg fiskfiléerna i en smord ugnsform. Strö över räkor och dill. Häll över grädde blandat med salt, peppar och lite citronsaft. Strö över ströbröd och några klickar smör. Gratinera i ugnen tills toppen är gyllenbrun och fisken är genomkokt.

Denna matsedel bör ge dig en god variation och balans av smaker genom veckan, medan du håller nere på kostnaderna!


Grillmästarens Bästa Tips – Gör Grillfesten Till Succé

Sugen på att bli grillfestens oomtvistade hjälte? Följ med på ett kulinariskt äventyr den 11 maj när vi släpper vår STORA Guide. “Grillmästarens Bästa Tips – Gör Grillfesten Till Succé”! 🍖✨

Skapa en fantastisk grillfest, du kommer att få allt du behöver för att imponera på såväl svärmor som grannen.

Sätt ett bokmärke på bloggen, tjamedia.se eller Prenumerera redan nu! Förbered dig på att skriva in dig i grillhistorien. Vi ses i röken! 🔥🥳


En hel vecka med läckra, budgetvänliga måltider som garanterat kommer att få familjen att jubla. Testa, experimentera och se hur du kan twist till rätterna med det du har hemma – matlagning är trots allt både en konst och en vetenskap! Glöm inte att gilla, dela och kommentera detta inlägg om du fann det inspirerande. Och du, prenumerera på bloggen för fler smarta matlagningstips som håller din ekonomi i toppform. Ät gott utan att tömma plånboken – det är fullt möjligt!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights