Pão de Queijo: Brasilianska ostbröd i Airfryer – Enkelt & Gott!


Hej alla matälskare och Brasilien-fantaster!I
dag ska vi dyka ner i den spännande världen av Pão de Queijo, eller som vi skulle säga på svenska: brasilianska ostbröd.

Men inte nog med det – vi ska göra dem i Airfryer! Så spänn fast säkerhetsbältena, för nu åker vi på en kulinarisk resa som kommer att få dina smaklökar att dansa samba!


Vad är Pão de Queijo egentligen?

Pão de Queijo är inte bara ett bröd, det är en hel upplevelse! Tänk dig små, runda bröd som är krispiga på utsidan och mjuka och ostiga på insidan. Det är som att bita in i ett litet moln av ost-lycka. Och det bästa av allt? De är glutenfria! Japp, du hörde rätt. Här snackar vi om ett bröd som till och med dina glutenintoleranta vänner kan mumsa på utan oro.

En smakbit av historien

Nu ska ni få höra något kul. Pão de Queijo har faktiskt en ganska spännande historia. Det hela började för länge sedan i den brasilianska delstaten Minas Gerais. Där fanns det gott om kassava (också känd som maniok eller yuca), men inte så mycket vete. Så vad gjorde de smarta brasilianarna? Jo, de använde kassavamjöl istället!I början var det faktiskt slavarna som uppfann dessa små delikatesser. De samlade ihop resterna av kassavastärkelse och rullade dem till små bollar som de bakade. Smart, va? Men osten kom inte in i bilden förrän senare, när mejeriindustrin i Minas Gerais började blomstra.

Från slavmat till presidentfavorit

Tänk er att dessa små bröd gick från att vara en enkel maträtt för slavar till att bli en nationell stolthet. Det sägs till och med att den tidigare brasilianska presidenten Itamar Franco var så förtjust i Pão de Queijo att han gjorde det obligatoriskt vid alla regeringsmöten. Hans tid som president kallades till och med för “Ostbrödets republik”. Snacka om att gå från fattigt till mäktigt!

Varför Airfryer?

Nu kanske ni undrar: “Varför ska vi göra dessa i en Airfryer?” Jo, mina vänner, för att det är både enkelt och gott! Airfryern ger en perfekt krispig yta samtidigt som insidan förblir mjuk och fluffig. Det är som magi, fast med varmluft!

Recept: Pão de Queijo i Airfryer

Ingredienser:

  • 2 dl tapiokamjöl
  • 1 dl riven ost (parmesan funkar fint)
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 msk olja
  • En nypa salt

Instruktioner:

  1. Blanda alla ingredienser i en skål tills du får en smet som liknar tjock grädde.
  2. Låt smeten vila i kylen i 15 minuter (passa på att dansa lite samba under tiden).
  3. Forma små bollar av smeten, ungefär stora som golfbollar.
  4. Lägg bollarna i Airfryern, se till att de inte rör varandra.
  5. Kör på 175°C i 12-15 minuter, eller tills de är gyllene och uppsvällda.
  6. Låt svalna lite (om du kan motstå frestelsen) och njut!

Tips och tricks

  • Experimentera med olika ostar. Varför inte prova med lite svensk prästost?
  • Om du vill ha extra fluffiga bröd, låt smeten vila över natten i kylen.
  • Servera dem varma med lite smör till. Det är som att få en kram från Brasilien!

Så , mina vänner! En resa genom Brasiliens historia, rakt in i din Airfryer och slutligen till ditt matbord.
Pão de Queijo är mer än bara ett bröd – det är en bit av Brasiliens själ, förpackad i en liten, ostigt och luftig boll.

Gillade du det här inlägget? Glöm inte att gilla, dela och kommentera!
Och hey, varför inte prenumerera på bloggen så att du inte missar nästa kulinariska äventyr?
Kolla in vår kalender-meny för att se vad som är på gång. Vem vet, nästa gång kanske vi dyker ner i Thailands street food eller Italiens pastahemligheter!Tills dess, håll ugnen varm och smaklökarna redo. Tchau tchau och smaklig måltid! //Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights