Glassens historia och knep för perfekt konsistens i frysen

Glassens söta resa genom historien

Hej glassvänner! Tänk er att ni sitter där med er favoritglass i handen, redo att njuta av varje krämig tugga. Men har ni någonsin funderat över hur denna ljuvliga dessert kom till?

Låt oss ta en tidsresa genom glassens historia!


Från kejserlig lyx till folkets favorit

Tro det eller ej, men glassens rötter sträcker sig ända tillbaka till antikens Kina, omkring 3000 f.Kr. 
Tänk er kejsare som svalkar sig med fruktiga isiga desserter – inte helt olikt dagens sorbet!
Men det var inte förrän Marco Polo kom hem från Kina på 1200-talet som Europa fick smaka på denna kalla delikatess.
Under 1500-talet blev glassen en riktig hit bland Europas kungligheter. 
Tänk er Gustav III som sitter där på slottet och mumsar i sig en glass – kanske var det han som startade trenden med att äta glass när man har ont i halsen?

Glassens intåg i Sverige

Men vi vanliga dödliga fick vänta ända till 1900-talets början innan vi kunde njuta av glass på gator och torg. Det var faktiskt ryssar och italienare som flyttade hit som introducerade denna ljuvliga dessert för oss svenskar. Tänk er glassförsäljare som ropade ut sina varor på gatorna i Stockholm – det måste ha varit en syn!

Så håller du glassen smidig i frysen

Nu när vi vet lite mer om glassens historia, låt oss ta itu med ett modernt problem – hur man håller glassen mjuk och krämig i frysen. För vem har inte öppnat frysen, ivrig efter en skopa glass, bara för att mötas av en isig klump?

Enkla knep för mindre isbildning

  1. Påsknepet: Lägg glassburken i en förslutningsbar fryspåse. Det fungerar som en liten luftsluss och hindrar den kalla frysluften från att göra glassen till en isklump.
  2. Mindre är bättre: Flytta över glassen till en mindre burk. Mindre luft = mindre is!
  3. Plastfilmstricket: Lägg lite plastfilm mellan glassen och locket. Det håller fukten borta och glassen krämig.

Varför blir glassen hård?

Glassen blir hård i frysen på grund av att vattenmolekylerna i glassen bildar iskristaller. Ju fler gånger du öppnar och stänger frysen, desto fler chanser får dessa kristaller att växa. Men med våra knep kan du hålla dessa kristaller i schack!

Glassens popularitet – från USA till Sverige

Amerikanska glassdrömmar

I USA blev glassen en riktig storsäljare under 1940-talet. Tänk er glass på varje gathörn under 50- och 60-talen! Det sägs till och med att George Washington spenderade motsvarande 2 miljoner kronor om året på glass. Snacka om en president med god smak!

Det svenska glassundret

I Sverige var det 1950-talet som blev glassens gyllene årtionde. Den varma sommaren 1955 fick glassförsäljningen att skjuta i höjden med hela 50 procent! Tänk er alla glassugna svenskar som köade i sommarvärmen – det måste ha varit kaos i glassbutikerna!


Avslutande tankar

Från kejserliga desserter till vardagslyx – glassen har verkligen gjort en fantastisk resa!
Och med våra enkla knep kan du nu njuta av perfekt krämig glass året runt.
Så nästa gång du tar fram glassen ur frysen, tänk på dess rika historia och alla glassentusiaster som banat väg för din njutning.

Gillade du detta inlägg? Glöm inte att gilla, dela och kommentera!
Och missa inte chansen att prenumerera på bloggen för fler spännande inlägg om mat, historia och vardagstips.


Kolla även in vår Kalender-meny för att se vilka godbitar vi har planerat framöver.
Tillsammans kan vi göra vardagen lite sötare, en glasskopa i taget!

//Jonas


Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights