Tacopaj utan gluten – hela familjens favorit med en twist!
Har du någonsin försökt förklara för en fyraåring varför man inte kan äta vanlig tacopaj för att den innehåller gluten? Det är som att ta bort julafton. Men! Misströsta ej – jag har lösningen: glutenfri tacopaj som till och med ungarna jublar över.
Vi snackar en smakrik, saftig och alldeles underbar paj med ett nyttigt bönskal och hemmagjord tacokrydda som slår färdiga mixen med hästlängder. En riktig familjefavorit – och den funkar utmärkt i matlådan också (om det blir något över, vill säga).
Glutenfri tacopaj – gott, enkelt och glutenfritt!
Varför glutenfri tacopaj? Tänk dig fredagsmys utan magont. För oss med känsliga magar (eller bara en vilja att äta lite schysstare), är en glutenfri tacopaj rena rama drömmen.
🔹 Bra för magen – inget uppsvällt “matsalsläte” efteråt
🔹 Kan göras helt mejerifri också – bara byt till kokosgrädde
🔹 Bättre kontroll på innehållet – hejdå tillsatser
🔹 Rejält med smak – inga kompromisser
Tips! Den hemmagjorda tacokryddan är en gamechanger. Du kan anpassa styrkan, minska på saltet och helt skippa socker – win, win, win!
När jag bjöd ett par vänner: Första gången jag bjöd min kompis och hans Thailändska fru på denna paj var jag nervös – hon är van vid starka, mustiga smaker. Men vet du vad? Hon älskade den. Hon tog om. Två gånger. Det kallar jag godkänt.
Glutenfri tacopaj – receptet du måste prova!
“Är det verkligen enkelt att göra?” Ja! Du behöver inte vara kock eller ha fancy grejer hemma. Det mesta finns redan i skafferiet.
För det första: 👉 Tacokryddan gör du enkelt själv – mixa bara ihop alla torra kryddor.
Dessutom: 👉 Tomatsalsan? Enklare än ketchup. Och mycket godare.
Avslutningsvis: 👉 Pajskalet – bönor, havregryn, olja och lite magi. Mixa, tryck ut, förgrädda. Klart.
Ingredienserna i korthet:
- Tacokrydda: chili, paprika, spiskummin, lökpulver, m.m.
- Tomatsalsa: lök, vitlök, tomatpuré, passerade tomater
- Pajskal: kidneybönor, havregryn, psylliumfröskal
- Fyllning: nötfärs, salsa, tomater, kokosgrädde/crème fraiche, näringsjäst eller ost
Proffstips från mitt kök
- Använd färska örter på toppen – koriander eller persilja lyfter smaken.
- Testa att lägga i lite svarta bönor i fyllningen för mer mättnad.
- Barn i huset? Minska cayenne och servera med majs eller avokado vid sidan.
Här kommer mitt eget recept på en riktig barnfavorit
– tacopajen som får både stora och små att dregla! Perfekt att laga i förväg och stoppa i matlådan – så slipper du höra “vad ska vi äta?” när du redan sitter i soffan med fötterna på bordet.
Och du, pajskalet funkar till precis allt. Fyll det med vad du vill – bara fantasin (och kylskåpet) sätter gränser!
Ingredienser
Tacokrydda à la hemmakock
- 1 dl chilipulver (eller så mycket hetta du vågar)
- 1 dl paprikapulver
- 1 dl spiskummin
- 0,5 dl salt (eller mindre om du vill vara snäll mot blodtrycket)
- 0,5 dl lökpulver
- 0,5 dl vitlökspulver
- 0,3 dl oregano, torkad
Tomatsalsa som får smaklökarna att dansa
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 390 g passerade tomater
- 0,25 tsk malen koriander
- 0,25 tsk spiskummin
- 1 tsk oregano, torkad
- 0,5 tsk örtsalt
Pajskal (för dig som vill slippa glutenmage)
- 230 g kokta kidneybönor
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1 msk psylliumfröskal, finmalet
- 0,5 tsk örtsalt
- 0,5 dl olivolja
Fyllning som mättar även tonåringar
- 500 g ekologisk nötfärs
- 1 msk smör, ghee eller kokosolja (valfri stekpartner)
- 2 msk hemmagjord tacokrydda
- 1 dl tomatsalsa
- 2 tomater eller 7 körsbärstomater
- 300 ml kokosgrädde eller crème fraiche
- 3 msk näringsjäst eller 2 dl riven ost
- 1 tsk cayennepeppar (valfritt – beroende på hur vilda du vill att barnen ska bli)
Så här gör du
Tacokryddan
- Blanda alla kryddor. Häll i en burk med lock. Skaka loss! Använd 2–2,5 msk till 500 g köttfärs. Resten sparar du till nästa gång tacosuget slår till.
Tomatsalsan
- Finhacka lök och vitlök (gråt en skvätt om du behöver).
- Fräs i smör tills de blir mjuka och snälla.
- Släng i tomatpuré, låt fräsa med en stund.
- I med resten av ingredienserna. Låt småputtra tills det doftar så gott att grannarna knackar på.
- Låt svalna och häll upp på burk.
Pajskalet
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluft om du har, annars vanlig).
- Skölj kidneybönorna (viktigt, annars får du mer musik i magen än du vill ha).
- Mixa bönor, havregryn, psyllium, örtsalt och olivolja till en deg.
- Smörj en pajform (ca 25 cm). Tryck ut degen.
- Förgrädda i 10 minuter.
Fyllningen
- Stek färsen tills den får lite färg. Rör ner tacokrydda och tomatsalsa.
- Häll färsen i pajskalet.
- Skiva tomaterna och lägg ovanpå.
- Blanda kokosgrädde/crème fraiche med näringsjäst eller ost. Häll över färsen.
- Toppa med tomaterna.
- Grädda i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg och doftar så gott att du måste hålla familjen borta tills den svalnat lite.
Serveringstips
Servera med sallad, guacamole eller varför inte några nachochips på sidan? Funkar lika bra på fredagsmyset som i matlådan när du vill göra kollegorna avundsjuka.
Smaklig spis!
❤️ Paj med kärlek – och lite nötfärs Jag älskar mat som känns inkluderande – som passar alla, oavsett allergier eller preferenser. Den här pajen gör just det. Den smakar hemtrevligt, tryggt och festligt på samma gång.
❓ Har du testat det här? Vad tyckte du?
Dela gärna din erfarenhet här eller nedan 👇 eller klicka på den gröna bubblan till vänster!
Tack snälla för att du har hängt med hela vägen – från första bönan till sista tuggan! Jag hoppas verkligen att den här glutenfria tacopajen hittar hem till ditt kök och kanske till och med blir en ny favorit på fredagsmyset. Det är något visst med rätter som både värmer magen och hjärtat – och som dessutom funkar för både glutenkänsliga, barn med “känsliga smaklökar” och svärmödrar med höga förväntningar från andra sidan Atlanten.
Du har lärt dig att:
- Göra din egen kryddmix (hej då tillsatser!)
- Sno ihop en tomatsalsa som slår ICA:s med hästlängder
- Trolla fram ett pajskal utan gluten – med bara några få ingredienser
- Laga en rätt som är både näringsrik, lätt att variera och faktiskt väldigt god
💡 Tips: Denna paj är en perfekt rätt att laga tillsammans med barn eller barnbarn – låt dem trycka ut pajdegen, röra i såsen eller dekorera med tomatskivor. Matglädje börjar i köket!
Gilla genom att klicka på hjärtat 💗
⭐ Betygsätt gärna – hur många stjärnor får detta inlägg? ⭐
💬 Kommentera – jag svarar alltid! Dela gärna dina tankar i kommentarerna nedan,
eller klicka på den gröna bubblan till vänster!
🔁 Dela med en vän som skulle gilla detta.
📅 Kolla in Kalender-menyn för kommande teman!
💥 Prenumerera – Så du inte missar något kommande inlägg
