🍯 Bakad kyckling – honung, senap som fĂ„r smaklökarna att sjunga

🧄 Kyckling pĂ„ mitt vis (och kanske ditt?)

Visst Ă€r det mĂ€rkligt hur nĂ„got sĂ„ enkelt som kyckling kan kĂ€nnas bĂ„de vardagligt och festligt – beroende pĂ„ vad man gör med den? Jag menar, ett kycklingbröst Ă€r ju inte direkt kĂ€nd för att starta en smakexplosion i munnen. Men ge det lite kĂ€rlek, honung och senap, sĂ„ börjar det plötsligt likna nĂ„got som fĂ„r gĂ€ster att sĂ€ga “oj!” innan de ens hunnit sĂ€tta sig.

Jag testade det hÀr receptet en vardag nÀr jag egentligen inte orkade laga mat. Resultatet? En doft som fick grannkatten att börja jama utanför fönstret (true story), och en smak som gjorde att jag nÀstan slickade tallriken.
Det hÀr, mina vÀnner, Àr mitt nya favorittrick i köket: Bakad kyckling med honung och senap.

Och bÀst av allt? Du behöver inte ens stöka ner halva köket. LÄt oss kika!


SĂ„ lyckas du med bakad kyckling
med honung och senap

đŸ„„ Vad gör den hĂ€r kycklingen sĂ„ speciell?

Vi snackar sött, syrligt och kryddigt i en perfekt trio – utan att behöva Ă„ka till en fancy restaurang.

đŸ”č Receptet krĂ€ver bara 15 minuters förberedelse
đŸ”č Inga konstiga ingredienser – du har nog det mesta hemma
đŸ”č Smakar lika bra dagen efter (om det mot förmodan blir nĂ„got kvar)
đŸ”č Anpassningsbart – funkar till bĂ„de vardag och helg

SĂ„, vad tror du – dags att damma av ugnsformen?

🧂 Hemligheten? Det enkla i det goda

Jag blandade ihop en marinad pÄ:

  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung (gĂ€rna frĂ„n lokal biodlare!)
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 tsk Ă€ppelcidervinĂ€ger
  • 1 tsk söt eller het paprika (beroende pĂ„ humör)
  • 1 msk torkad rosmarin
  • Salt & peppar

Sen var det bara att lÀgga i 4 kycklingbröst, vÀnda runt lite som man gör med en tvÀtt i en gammal tvÀttmaskin, och in i kylen i 15 minuter (om tÄlamodet finns).


đŸœïž Recept – bakad kyckling med honung och senap

HÀr kommer receptet steg för steg, precis sÄ enkelt som vi gillar det:

📋 Ingredienser:

  • 4 kycklingbröst
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 tsk Ă€ppelcidervinĂ€ger
  • 1 tsk söt eller het paprika
  • 1 msk rosmarin
  • Salt & peppar

👹‍🍳 SĂ„ hĂ€r gör du:

  1. Blanda alla ingredienser (utom kycklingen) i en skÄl.
  2. LÀgg i kycklingbrösten och rör runt ordentligt.
  3. HÀll över i en ugnsfast form. LÄt vila i kylen 15 min (valfritt).
  4. GrÀdda mitt i ugnen pÄ 200°C i ca 25 minuter.
  5. Klart! Servera med kokt potatis, ris eller en frÀsch sallad.

Ett hett tips: Skiva upp kycklingen efter grÀddning och ringla lite av sÄsen över. Magi pÄ tallrik.

För kycklingfilĂ© Ă€r det en innertemperatur pĂ„ 72 grader som gĂ€ller men kycklingfilĂ© Ă€r klar – och sĂ€ker att Ă€ta – redan vid 65 grader. Att anvĂ€nda en stektermometer Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att ha koll pĂ„ temperaturen. NĂ€r kycklingen har nĂ„tt rĂ€tt temperatur ska köttsaften vara klar, inga rosa inslag. 


❀ Reflektion – mat med kĂ€nsla

Vet du vad jag Àlskar mest med det hÀr receptet? Det kÀnns som om jag bjuder pÄ nÄgot avancerat, trots att det knappt krÀver mer Àn ett leende och en skÄl.

Jag tror att mat lagad med glĂ€dje smakar bĂ€ttre. Och ibland Ă€r det enkla det bĂ€sta – sĂ€rskilt nĂ€r det doftar rosmarin och honung i hela huset.


❓ Vad tycker du?

Har du testat det hĂ€r receptet – eller blev du nyfiken?
0
BerÀtta vad du tycker.x
<- Dela gÀrna din upplevelse hÀr eller i kommentarerna.

Kanske har du din egen variant – med vitlök, chili eller en skvĂ€tt citron?
Jag Àr all ears (och smaklökar).


Tack för att du hÀngde med hela vÀgen!

TĂ€nk att vi började med nĂ„gra trötta kycklingbröst och landade i nĂ„got som smakar som en matkram med rosmarin pĂ„ toppen. Jag hoppas du blev sugen pĂ„ att testa – kanske redan ikvĂ€ll?

Att laga mat ska inte behöva vara krĂ„ngligt, dyrt eller krĂ€va att man först googlar varje ingrediens. Det ska vara gott, glĂ€djefyllt och – som hĂ€r – lĂ€mna ett doftspĂ„r i köket som gör att Ă€ven sambon, katten eller brevbĂ€raren kikar in och undrar: Vad Ă€r det som luktar sĂ„ gott!?

Och vet du – varje gĂ„ng nĂ„gon av er lĂ€sare testar ett recept frĂ„n min blogg, sĂ„ kĂ€nns det lite som att jag fĂ„r komma hem till ert kök en stund. Jag Ă€r tacksam för varje besök, varje hjĂ€rta, varje kommentar. Det betyder mer Ă€n ni anar – sĂ€rskilt nu nĂ€r jag jobbar mig tillbaka efter stroken och drömmer om en framtid dĂ€r jag kan jobba hemifrĂ„n (eller frĂ„n Brasilien!).


👉 Gilla genom att klicka pĂ„ hjĂ€rtat 💗
⭐ BetygsĂ€tt gĂ€rna – hur mĂ„nga stjĂ€rnor fĂ„r detta inlĂ€gg? ⭐
💬 Kommentera jag svarar alltid! Dela gĂ€rna dina tankar i kommentarerna nedan,
eller klicka pÄ den gröna bubblan till vÀnster!
🔁 Dela med en vĂ€n som Ă€lskar kyckling!
📅 Kika gĂ€rna in under Kalender-menyn för fler kommande recept
đŸ’„ Prenumerera – sĂ„ du inte missar nĂ€sta smarriga inlĂ€gg


💚 Varför har jag en GoFundMe?

Jag drömmer om att kunna susa runt i Falköping pĂ„ en el-fatbike – bĂ„de för motion, frihet och Ă„terhĂ€mtning efter min stroke. Men just nu Ă€r ekonomin begrĂ€nsad. Vill du hjĂ€lpa mig rulla igĂ„ng?

SÄ kan du hjÀlpa:
📣 Tipsa en vĂ€n eller organisation
💚 SkĂ€nk ett bidrag – stort som smĂ„tt
🔁 Dela lĂ€nken – varje delning rĂ€knas


5 1 vote
Article Rating

Missa inte nÄgot inlÀgg!

Helt GRATIS

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
LÀmna gÀrna en kommentar hÀr.x
()
x

UpptÀck mer frÄn TJA Media

Prenumerera nu för att fortsÀtta lÀsa och fÄ tillgÄng till hela arkivet.

FortsÀtt lÀsa

Verifierad av MonsterInsights