Chimichurri till grillat – såsen som får grillen att sjunga!

Chimichurri till grillat

Har du någonsin stått vid grillen, sniffat in doften av glödande kol och tänkt: “Det här behöver något extra…”? Jag gjorde det, på en restaurang på strand , en varm kväll i Natal, Brasilien – och där stod en skål full av magi. Chimichurri! En sås som nästan fick mig att glömma köttet. Nästan. Chimichurri till grillat är som en sambadans på smaklökarna – örtig, syrlig, lite het och helt oemotståndlig. Låt mig guida dig genom allt du behöver veta för att denna gröna godsak ska bli din bästa grillkompis i sommar.

Chimichurri till grillat – din nya grillbästis

Vad är egentligen chimichurri?

Chimichurri är en argentinsk (och i vissa varianter baskisk) örtsås som ofta används till grillat kött. Men den har tagit sig långt utanför pampas och viftar idag med sin persiljegröna charm över grillar i hela världen.

🔹 Örtbaserad, med tydlig vitlökston
🔹 Inslag av chili ger lagom hetta
🔹 Passar till kött, kyckling, fisk och till och med grillade grönsaker
🔹 Används både som marinad och som kall sås vid servering

Har du testat chimichurri till halloumi? Testa – du kommer inte ångra dig!

Första gången jag smakade chimichurri…

Det var alltså i Brasilien, på stranden. De höll på att grilla kycklingspett och jag nosade runt som en hungrig vovve. De lassade upp den där gröna röran – jag var skeptisk. Men efter första tuggan var jag såld. Det blev lite av en “smakrevolution” för mig.

🍽️ Så gör du egen chimichurri till grillat

Att köpa färdig? Visst, men varför när det är så enkelt (och godare) att göra själv?

Grundrecept på chimichurri

För det första – använd färska örter. Färdig persilja på burk gör mig ledsen.

Ingredienser (ca 4 portioner):

  • 2 vitlöksklyftor, små
  • 1 röd chili, t.ex. spansk peppar
  • 2 dl färsk bladpersilja
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • Nymald svartpeppar

Så här gör du:

  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Finhacka persiljan.
  4. Blanda allt i en skål med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  5. Rör om och låt stå i minst 15 minuter – gärna längre!

Tips:

  • Vill du ha en mer “såsig” variant? Kör ingredienserna snabbt i en mixer.
  • Byt ut bladpersilja mot koriander för en brasiliansk twist.
  • Smaka upp med lite citron för extra fräschör.

En snabb chimichurri-variant

Har du bråttom? Fuska lite med persilja på tub (jag dömer inte… okej, kanske lite). Men hoppa INTE över vitlöken.

❤️ Varför jag älskar chimichurri till grillat

Det här är inte bara en sås – det är en humörhöjare i burk. Den piggar upp allt från segt fläskkött till grillad aubergine. Dessutom känns det nästan nyttigt (även om det simmar i olja).

Har du testat det här?

Vad tyckte du? <- Dela gärna din erfarenhet här eller nedan 👇eller klicka på den gröna bubblan till vänster!


Tack för att du tog dig tid att läsa

– hoppas du känner dig inspirerad att låta chimichurri flytta in i din grillsommar! Det är enkelt, smakrikt och får dina grillrätter att glänsa. Såsen fungerar dessutom lika bra till vardagskycklingen som till fredagsbiffen. Och visst är det något magiskt med att kunna bjuda på något som känns både exotiskt och hemlagat?

Chimichurri är också en konversationsstartare – gästerna kommer garanterat fråga vad det är som smakar så fantastiskt! Du kan då svara: “Det är bara lite hemlig, sydamerikansk magi.” Eller så delar du med dig av receptet och sprider smakglädjen vidare.

Har du redan en favoritsås till grillat? Då utmanar jag dig – ge chimichurri en chans. Den kanske inte ersätter allt, men den förtjänar absolut en plats vid sidan av beasåsen, salsan eller vitlökssmöret.


👉 Gilla genom att klicka på hjärtat 💗
Betygsätt gärna – hur många stjärnor får detta inlägg? ⭐
💬 Kommentera – jag svarar alltid! Dela gärna dina tankar i kommentarerna nedan,
eller klicka på den gröna bubblan till vänster!
🔁 Dela med en vän som skulle gilla detta.
📅 Kolla in Kalender-menyn för kommande teman!
💥 Prenumerera – Så du inte missar något kommande inlägg



Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

0
Lämna gärna en kommentar här.x
()
x
Verifierad av MonsterInsights